Je hoort het denk ik steeds vaker. Verrijking voor katten. Ik zie (spreekwoordelijk) de vraagtekens in je hoofd ontstaan. 😊 In deze blog leggen we uit wat verrijking voor katten is.
Wat is verrijking voor katten? En, wat is het doel van verrijking?
De LICG geeft het volgende aan: Als we hier spreken over ‘verrijking van de leefomgeving’ bedoelen we ‘het aanbrengen van voorzieningen in de beperkte leefomgeving van een kat, die hem voldoende uitdaging en prikkels bieden en het mogelijk maken om natuurlijke gedragspatronen te volgen‘.
Waarom is verrijking belangrijk?
- Het zorgt voor meer welzijn voor je huisdier, zowel fysiek als psychisch. Talrijke studies tonen dit aan.
- Dieren hebben op deze manier een meer gevarieerde tijdsbesteding. En ze maken meer gebruik van hun ruimte en omgeving.
- Ze ervaren minder stress en zijn minder agressief.
- Ze vertonen minder of geen stereotype gedrag zoals het heen en weer lopen ‘ijsberen’.
Welke soorten verrijking bestaan er dan allemaal?
Voedselverrijking
In de natuur zijn dieren uren op zoek naar voedsel: graven, snuffelen, pikken,… Dieren vinden het dus gewoon om te moeten werken voor hun eten. Een snuffelmat of voerbal vinden ze bijvoorbeeld heel leuk.
Omgevingsverrijking
Iedereen weet dat katten het prachtig vinden om hoog te zitten of om lekker te kunnen krabben. Een paar vaste of losse elementen in het huis toevoegen zorgt er vaak al voor dat de kat zich een stuk gelukkiger voelt.
Sociale verrijking
Veel mensen denken dat katten graag solitair leven maar dat is zeker niet altijd het geval. Vaak eten zij alleen maar leven zouden ze vaak graag samen met anderen willen doen. Het contact met mensen compenseert al veel dus tijd spenderen met de kat is ook erg belangrijk!
Cognitieve verrijking
En als je dan tijd aan het spenderen bent met de kat, kun je hem of haar gelijk een trucje leren! Door training kan jouw huisdier dingen leren en het versterkt ook jullie band.
Zintuigelijke verrijking
Geur, smaak, tactiel auditief, visueel, alle zintuigen kunnen gestimuleerd worden. Zo kan je bijvoorbeeld door een ander geurtje aan de omgeving toe te voegen je huisdier prikkelen.
Enkele aandachtspunten omtrent verrijking
- Bouw de verschillende manieren van verrijking langzaam op. Doe niet alles in een keer, dat kan je huisdier overrompelen en stress bezorgen.
- Zorg voor een wisselende verrijking zodat er geen gewenning optreedt.
- Durf hierbij te experimenteren, zo leer je wat je dier graag heeft.
- Verleg gerust grenzen, samen leren jullie wat voor jullie werkt.
- Zorg steeds voor uitdagingen zonder dat het je dier frustreert.
Nu je weet wat verrijking inhoudt, wil je natuurlijk weten hoe je dat het beste kan toepassen. Daarover binnenkort meer!