Het geheim van de gelukkige kat.

In een eerdere blog hebben we al besproken wat verrijking precies is en wat het doel is. In deze blog gaan we bespreken hoe je dat het beste kan aanpakken. Want, wat moet je allemaal in huis hebben voor de kat? Hoe maak je je huis katproof? Allemaal belangrijke vragen! Laten we bij het begin beginnen.

Vooropgesteld, het is allemaal een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Kleine aanpassingen voor jou kunnen een groot verschil maken voor de kat. Het doel van verrijking is simpelweg jouw kat gelukkig maken / houden. Laten we beginnen met het eerste punt wat voor iedereen belangrijk is en wat misschien nog wel het makkelijkste aan te passen is.

 1. Tips voor Voedselverrijking

 

Verrijk de maaltijden van je kat met de LickiMat! Is jouw kat het type kat dat alles naar binnen schrokt? Wij krijgen wel vaker katten binnen die niet onbeperkt eten mogen krijgen omdat ze niet kunnen stoppen met eten. Iedere kat vindt voedselverrijking leuk maar het type kat dat zijn eten naar binnen schrokt, zal hier het meeste aan hebben.

Het is een leuk gevormd matje, niet giftig, jouw kat doet er langer over om zijn maaltijd te eten waardoor het eetmoment wordt verrijkt. Bijkomend voordeel is dat hij geen last kan hebben van snorhaarstress en aangezien hij langzamer eet, verbetert het zijn spijsvertering. Hoe makkelijk is het. In plaats van eten in het kommetje, eten op de mat. Voor jou een hele kleine aanpassing maar als het jou kat gelukkiger maakt, waarom niet?

Er is nog veel meer informatie over deze mat te vinden. Kijk maar eens op de site van Medpets.nl

 

 1. Tips voor Omgevingsverrijking

De term ‘omgevingsverrijking’ houdt in dat de leefomgeving van de kat zodanig is ingericht dat hij zijn meest natuurlijke gedrag kan vertonen. Daar kun je natuurlijk van alles onder verstaan. Het doel is om jouw kat zo gelukkig mogelijk te maken/houden en hoe doe je dit? Door lichamelijke en psychische uitdagingen aan te bieden. Ieder type kat is natuurlijk anders maar voor iedere kat is er wel een passende uitdaging te vinden. Hieronder vind je ideeën hoe je dit kan doen:

 • Het creëren van verstop- en veilige rustplekken
 • Het aanbieden van kattenmeubilair waar de kat op kan springen en klimmen. Het  hoeft geen megading te zijn. Zo een krabpaal vindt jouw kat hoogstwaarschijnlijk ook al hartstikke leuk!

 • Solospeelgoed aanbieden en deze wekelijks rouleren zodat ze interessant blijven

 • Interactief spelen

 • Het vergroten van de leefruimte. Nee, je hoeft geen aanbouw aan te maken aan je huis zodat jouw kat wat meer ruimte heeft. 😉 Heb je bijvoorbeeld er weleens aan gedacht dat katten ook verticaal gebruik kunnen maken van de ruimte? Hieronder zie je een plaatje als voorbeeld.

 • Het aanbieden van genoeg krabmogelijkheden. Dat kan in allerlei soorten en maten. Iets dat goed in jouw interieur past. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld deze prachtige mand al gezien:

 

 1. Tips voor Sociale verrijking

Een ander aspect van verrijking is de sociale verrijking. Ik hoor vaak genoeg dat mensen denken dat katten liever alleen wonen. Dit is ondertussen een achterhaald idee.  Katten jagen en eten graag alleen, maar gezelschap is zeker ook erg belangrijk. Sociale simulatie is belangrijk, ongeacht of dit in de vorm is van een soortgenoot, een ander huisdier of van een mens.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan want misschien is jouw kat wel al zo lang alleen dat hij er echt niet meer op zit te wachten om ineens een soortgenoot in huis te krijgen. Een andere oplossing is dan misschien beter.

 1. Tips voor Cognitieve verrijking

Vaak denken baasjes dat alleen honden trucjes kunnen en willen leren maar dat dat aan de kat niet zo besteed is. Niks is minder waar! De kat vindt het hoogstwaarschijnlijk prachtig als je hem iets probeert aan te leren. En dan versterkt het ook nog eens de band tussen jullie tweeën. Een trucje waar je mee kan beginnen:

Zitten Dit trucje is erg makkelijk. In een paar stappen heb jij je kat aan het zitten, maar let wel! Zodra jouw kat zit, blijft hij niet zitten. Daarvoor zijn weer andere oefeningen nodig.

 • Als je kat bij je is gekomen, probeer dan om zijn kopje omhoog te laten doen en naar boven te laten kijken. Dit doe je door de beloning met je hand een paar centimeter boven zijn kopje tussen zijn ogen te houden.
 • Naarmate hij zijn kopje optilt en steeds verder naar achteren doet, zal zijn achterwerk verder naar beneden gaan.
 • Wijs met jouw vinger naar zijn achterwerk terwijl je zijn beloning die richting op beweegt.
 • Prijs je kat zodra hij op zijn kont zit!

 1. Tips voor Zintuigelijke verrijking

Kattenkruid, matatabi en valeriaan. Allerlei  kruiden die we allemaal denk ik wel kennen. De levenskwaliteit van de kat wordt mede bepaald door zijn leefomgeving. Onderdeel van zijn leefomgeving is natuurlijk geurstimuli. Vaak wordt die nog vergeten terwijl we er wel bewust van zijn dat katten een hele goede reuk hebben. Eigenlijk best bijzonder!

Zo heb ik laatst op TikTok een video geplaatst waarbij ik Matatabi stickjes geef aan de katten. Sommigen zijn er helemaal niet van onder de indruk en sommigen zijn gelijk verliefd.

Hoe zo’n stickje eruit ziet? Klik op het plaatje hieronder om te kijken waar ik deze heb gekocht:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *