De 4 Beste Reismanden Voor Jouw Kat van 2023

Er zijn maar weinig gasten die bij ons logeren die de reismand fijn vinden. We zijn op het moment dat ik deze blog schrijf twee jaar open en ik denk dat het op één hand te tellen is hoeveel katten de reismand fijn vinden. Het is, denk ik, een algemene misvatting dat het normaal is dat katten de reismand niet leuk vinden. Dat hoeft namelijk helemaal niet! Wat nu in veel huishoudens gebeurt is dat men de reismand niet mooi vindt staan in de woonkamer en deze dus naar de zolder verdwijnt, totdat het tijd is om naar de dierenarts te gaan… Het is natuurlijk niet zo gek dat een kat dan een negatieve associatie met de reismand krijgt. Eerste stap is dan ook om de reismand juist wél in de woonkamer te laten staan. Met de deur open en met bijvoorbeeld een snackje erin. Dan kan de kat geleidelijk de reismand gaan zien als iets positiefs. Als je kat een negatief gevoel heeft bij jouw huidige reismand, kun je een bijvoorbeeld ander model kopen om de associatie positief te maken.

Maar ja, hoe kun je dan een kat het beste vervoeren?

Alhoewel zeker niet alle katten het prettig vinden, zul je je kat soms toch moeten vervoeren. En waarin doe je dat? De reismand uiteraard! Daarom is het ook zo van belang dat je een goede reismand uitzoekt. Als je de stress van een kat kunt verminderen, op wat voor manier dan ook, dan doe je dat natuurlijk. Als de reismand comfortabel is helpt dat misschien toch een beetje, en alle beetjes helpen.

Wat voor reismanden zijn er?

Er zijn allerlei verschillende soorten reismanden en er zijn allerlei verschillende opties. Zeker vandaag de dag komen er allerlei reismanden op de markt die er prachtig uitzien en het ouderwetse mandje bijna helemaal naar de achtergrond duwen. Er zijn een paar punten waar je rekening mee dient te houden wanneer je een nieuwe reismand uitzoekt. Ik zal zeker niet zeggen dat alle nieuwe modellen minder goed zijn, maar veel modellen zijn gemaakt met voornamelijk de eigenaar in gedachten en niet de kat.

Waar moet je op letten wanneer je een reismand uitzoekt?

Het eerste punt is natuurlijk de grootte! De reismand is idealiter groot genoeg voor jouw kat om comfortabel te zitten en liggen maar tegelijkertijd niet zo groot dat hij/zij kan omvallen.

Het tweede punt waar je op moet letten is waar de opening van het reismandje is. Een mandje met de opening aan de bovenkant is het makkelijkste, zodat je de kat erin kunt laten zakken. Als de bovenkant ook nog eens los kan van de onderkant is dat nog beter. Bij een eventueel dierenartsbezoek kun je dan de bovenkant openmaken en kan de kat rustig blijven zitten in het voor hem/haar veilige gedeelte.

Het derde punt waar je op kunt letten zijn de kijkgaten van een reismand. Een open mand geeft een heel onveilig gevoel voor een kat omdat hij/zij zich nergens kan verstoppen. Het is belangrijk dat er genoeg zuurstof binnen kan komen maar dat de kat zich tegelijkertijd ook veilig kan voelen.

Het vierde punt waar je op kunt letten is het materiaal. Het beste materiaal voor een reismand is toch wel harde kunststof. Dat is niet stuk te krabben door de kat. Het is gemakkelijk te reinigen en gaat vaak jaren mee.

Een paar voorbeelden van goede reismanden vind je hieronder:

1. Mijn absoluut favoriete reismandje. Het mandje dat ook nog eens leuk staat in de woonkamer en lekker ligt voor de kat.

Draagtas Voor Huisdieren Medium Dark Chocolate

2. Een goede tweede. De mand die ook van boven open kan.

Moderna Reismand Odyssey

3. Deze kan natuurlijk niet missen. Een traditioneel mandje die je in verschillende maten kunt krijgen.

Reismand met metalen deur

4. Een soortgelijk mandje als de traditionele reismand maar ik wil deze toch genoemd hebben aangezien er een ander (ik persoonlijk vind beter) slot erop zit.

Ferplast Reismand Clipper 2 - Kattenvervoersbox - 57x37x36 cm Zwart

Kun je twee katten vervoeren in één reismand?

Het antwoord hierop is heel simpel. Nee. Wanneer je meerdere katten gaat vervoeren, zorg ervoor dat iedereen zijn/haar eigen mandje heeft. De reis kan best wat stress opleveren bij de kat en dat kan ervoor zorgen dat de onderlinge relatie wordt verstoord. Dan ben je uiteindelijk nog veel verder van huis en dat is niet de bedoeling!

In een volgende blog vertel ik jullie hoe je de kat het beste in de reismand kunt krijgen.

Maar vertel eerst eens: wat is jouw favoriete reismand? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *