Katten & fotograferen – mijn twee passies
Mijn naam is Ellen Reus en ik ben door Mariëlle gevraagd om een gastblog voor haar website te schrijven over kattenfotografie. Kattenfotografie is voor mij het samenbrengen van twee van mijn grote passies, katten en fotograferen. Twee onderwerpen waar ik graag, vaak en veel over praat. Mijn familie wordt er af en toe gek van.
Fotograferen doe ik al van kinds af aan en ik ben alweer 16 jaar beroepsfotograaf. Naast dat ikzelf met heel veel plezier foto’s maak voor mijn klanten, geef ik ook fotografielessen aan zowel beginnende hobbyfotografen als aan doorgewinterde beroepsfotografen en iedereen daartussenin.
Ik ben opgegroeid met katten en ik zou mijn geen leven zonder katten kunnen voorstellen. Toch ben ik pas sinds 6 jaar echt kattengek geworden. Dat komt door de komst van Spriet, mijn eerste raskatje, een Oosters Korthaar. Een Oosters Korthaar is duidelijk anders in gedrag dan een “gewone” kat. Ik denk dat je er of helemaal verliefd op wordt of knettergek van wordt. Op mij is absoluut het eerste van toepassing. Verliefd op het Oosters ras, maar nieuwsgierig naar andere rassen. Ik ben mij steeds meer gaan verdiepen in kattenrassen en kattengedrag. Vervolgens was ik zo met katten bezig, dat ik dat doorgetrokken heb naar mijn fotografiebedrijf. Ik was al gespecialiseerd in dierfotografie, maar ik ben mij nog verder gaan specialiseren in kattenfotografie. Zo is Kattenfotografie.com ontstaan, mijn fotografiebedrijf puur voor kattenfotografie.
Alle katten zijn bij mij welkom in de studio, “gewone” katten, raskatten, kruisingen, kittens, volwassen katten noem maar op. Ook de bangere katten en de katten met de zogenaamde rugzakjes zijn meer dan welkom in de fotostudio. Ik zie daar altijd een mooie uitdaging in om ook van die katten foto’s te maken. Het is vaak niet makkelijk, maar als ik dan na afloop van zo’n fotoshoot van de eigenaar te horen krijg dat ze eigenlijk niet verwacht had dat haar kat te fotograferen zou zijn en zo blij is dat het toch gelukt is, dan is mijn dag gelijk helemaal goed.
Zo heb ik een tijdje terug ook Salem mogen fotograferen. Salem is een zwarte kater die uit het buitenland komt en een rugzakje heeft. Zijn eigenaresse had op voorhand al aangegeven dat hij echt bang was, maar ze wilde toch wel heel graag foto’s van hem laten maken. Tijdens de fotoshoot hebben we Salem zo ontspannen gekregen dat hij uiteindelijk is gaan liggen, maar hij bleef wel heel alert en reageerde op elk geluidje. Dat zie je ook terug in de foto’s en ik vreesde dat zijn eigenaresse teleurgesteld zou zijn. Tot mijn verbazing was ze dat helemaal niet! Ze zei tegen mij dat hij thuis ook altijd zo keek en dat ik dat juist goed had vastgelegd, dit was echt haar Salem. Dat vond ik zo’n mooie reactie! Ik zal Salem en zijn eigenaresse niet snel vergeten.
Er zijn wel meer katten die ik niet snel zal vergeten. Sandy bijvoorbeeld, de Devon Rex poes die ook bij mijn workshop kattenfotografie model heeft gestaan. Zij is echt één van de meest ideale fotomodelletjes die er is. Zelfs op een pompoen gaan zitten voor een Halloween fotoshoot deed ze zonder problemen! Of Billy, het Tigrett kitten dat steeds via mijn been op schoot klom als ik zijn broertjes en zusje fotografeerde. Of Mozes, de prachtige Savannah kater die mijn hart stal met zijn lieve karakter. Of de kleine Rúna die tijdens de fotoshoot zo leuk met een rood veertje aan het spelen was. Helaas heeft zij een paar maanden na de fotoshoot FIP gekregen en is zij overleden. Dan krijgen de foto’s toch opeens een heel andere lading, maar voor de eigenaresse wel heel fijn dat ze deze tastbare herinnering heeft.
Maar genoeg verhalen, nu wat tips hoe je thuis je eigen kat mooier op de foto kan zetten:
– Blijf altijd relaxt en neem de tijd om goed te kijken zodat je het juiste moment kunt pakken.
– Zorg dat je een rustige, liefst effen, achtergrond hebt. Gebruik hier bijvoorbeeld een muur voor of hang een wit laken op (wel even strijken van tevoren).
– Zorg voor voldoende licht. Overdag kun je een (groot) raam gebruiken als lichtbron, maar ’s avonds als het donker is, zul je een extra lamp moeten aandoen. Het liefst heb je dat je kat richting het licht kijkt, zodat het kopje van je kat goed belicht wordt.
– Fotografeer je kat op ooghoogte (van je kat dus), want dat geeft veel meer kracht aan het beeld, dan als je dit vanaf een hoger standpunt doet.
– Werk je met een fotocamera of met een telefoon waarbij je zelf kunt bepalen waar de scherpte komt te liggen, leg deze dan altijd op het dichtstbijzijnde oog van je kat.
– Gebruik een hengeltje of ander speeltje om de aandacht van je kat te krijgen en hem de juiste kant op te laten kijken.
Veel succes met fotograferen en kom je er niet uit of wil je gewoon mooie studiofoto’s van je kat hebben, stuur mij dan gerust een mailtje: ellen@kattenfotografie.com.
Ellen Reus