Hoe krijg je een kat in de reismand?

Wie kent het niet? De reismand komt tevoorschijn en iedereen voelt de hartslag al omhoog schieten. Er wordt een actieplan bedacht hoe de kat het beste in de reismand te krijgen. Om hem/haar te overvallen en bij zijn nekvel te grijpen. Of misschien hem/haar optillen, niks laten zien en hem/haar dan overvallen door hem/haar het mandje in te ‘gooien’. Of wellicht een wat lievere aanpak door te proberen eerst snoepjes in de reismand te gooien in de hoop dat de kat er zelf in wandelt en als dat niet lukt, hem/haar erin duwen. De kat rent misschien nog weg ook en jij jaagt hem/haar door de kamer met het mandje in de hand. Ik denk dat voor iedereen die dit leest, het allemaal erg herkenbare scenario’s zijn.

Allereerst wil ik meegeven dat het veel beter is te voorkomen dan te genezen. Krijg je een kitten? Zorg er dan voor dat jouw kitten vanaf het begin een positieve associatie krijgt met de reismand! Kies een geschikte reismand en maak dit een vertrouwd plekje. Dit kun je doen door er een dekentje in te leggen en jouw kat te belonen wanneer hij/zij het mandje in gaat. Maak er een gewoonte van jouw kat op verschillende tijdstippen een snoepje te geven in het mandje. Een reismand die erg geschikt is om jouw kat in te laten slapen en zijn/haar plekje te maken, is de Sleepypod.
Draagtas Voor Huisdieren Medium Dark Chocolate
Ook als je niet een kitten hebt, maar een volwassen kat die de reismand niet leuk vindt, kun je aanleren dat de reismand echt niet zo eng hoeft te zijn. Geduld is hierbij zeer belangrijk. Je kunt een nieuwe reismand aanschaffen en daarmee nieuwe herinneringen maken. Als je in de tussentijd naar de dierenarts bent geweest, maak dan zeker de reismand schoon na het bezoek. Anders kan jouw kat alsnog de dierenarts ruiken en vindt hij/zij het eng om weer de mand in te gaan en dát is nou juist niet de bedoeling! Een mand die makkelijk en goed schoon te maken is, is natuurlijk het traditionele model van harde kunststof.
Savic Reismand Discovery 1 - Grijs/Wit
In een eerdere blog schreef ik al dat het makkelijker is de kat in de reismand te stoppen wanneer je hem/haar er van bovenaf in kunt tillen. Heeft jouw mandje een opening aan de voorkant? Dan kun je wellicht proberen de kat erin te laten zakken met de achterkant eerst. Zorg ervoor dat je de kat bij de oksels pakt en hem/haar er op die manier voorzichtig in laat zakken. Een kat oppakken bij zijn/haar nekvel doet pijn en is zeer onwenselijk! Dat zorgt alleen maar voor meer stress.
Stel: je hebt de allerbeste intenties van de wereld, maar je bent nog niet aan de slag gegaan met het langzaam opbouwen van het vertrouwen in het mandje en je moet toch NU naar de dierenarts, wees dan nog steeds geduldig. Jouw kat gedraagt zich misschien niet op de liefste manier, maar dat doet hij/zij alleen maar uit angst en stress. Hij/zij weet niet wat er gaat gebeuren en vindt het nu gewoon eng. Bij sommige katten kan het dan helpen een handdoek om/haar hem heen te wikkelen en met handdoek en al in het mandje te zetten. Of, veel katten zitten liever veilig in het donker dus dan kun je misschien de handdoek over het reismandje leggen. Houd uiteraard wel in acht dat de kat genoeg zuurstof moet krijgen.
Als laatste tip, zorg ervoor dat jij en de kat altijd veilig blijven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *