De knappe kapper kapt knap. Top 3 van alle borstels voor katten

Wat gebeurt er als je je kat niet borstelt? Waarschijnlijk niks. En dat klinkt niet zo heel erg toch? Maar dat kleine klusje negeren, kan best verstrekkende gevolgen hebben. Er bestaat namelijk een kans dat al die haren in de maag samenklonteren en er een haarbal ontstaat. Die moet de kat kwijt en dat doet hij/zij door te spugen. Misschien nog wel erger, de kat spuugt het niet uit en al die haren komen vast te zitten in de darmen waardoor de kat ineens erg lastig kan poepen of misschien helemaal niet meer. Een andere oplossing dan naar de dierenarts is er dan niet meer. Voor de eigenaar geen pretje en voor de kat al helemaal niet.

Moeten alle katten worden geborsteld?

Kortharig, langharig, half langharig en alles ertussen. Alle gezonde katten verzorgen zichzelf en tijdens een rui periode verliezen ze allemaal extra haren. Wat al die katten gemeen hebben is dat ze allemaal geborsteld moeten worden. De frequentie en de mogelijkheid tot klitten is waar onder andere het verschil in zit. Er zijn allerlei verschillende soorten borstels en kammen voor verschillende soorten vachten.

Hoe vaak moet je je kat borstelen?

Een kortharige kat is al helemaal blij als je hem/haar één keer in de week borstelt. Zeker in de periode dat hij/zij meer haren verliest. Een langharige kat moet iets vaker gekamd worden maar het ligt er ook maar net aan hoe snel zijn/haar haren klitten. Dat betekent dat je soms één keer per dag moet borstelen en soms betekent dat dat je drie keer in de week moet borstelen.

Welke borstel of kam moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten borstels en kammen voor verschillende soorten vachten. Hieronder zal ik laten zien welke borstel het beste past bij welke vacht.

Heeft jouw kat kort haar? Dan adviseer ik je om deze borstel te gebruiken:

Zolux Anah Cat Retro Slicker Small - Kattenvachtborstel - 5x7.5x17.5 cm Pink Wit S

Heeft jouw kat half lang haar? Dan adviseer ik je om deze borstel gebruiken:

Zolux Anah Cat Borstel - Kattenvachtborstel - 3.5x5.5x21 cm Pink Wit For Cat. Medium And Long Coats

Heeft jouw kat lang haar? Dan adviseer ik je om deze borstel te gebruiken:

Furminator Cat Undercoat Tool - Long Hair - Kattenvachtkam - Paars Medium/Large

Wat doe ik als mijn kat het borstelen echt niet leuk vindt?

Geduld hebben is vooral mijn advies en probeer er een positieve draai aan te geven. Beloon je kat rijkelijk zodra hij/zij goed gedrag laat zien. Borstel niet te lang door want het moet leuk blijven voor jou en voor de kat. Je kunt het langzaam opbouwen door iedere keer de borstelbeurt op een positieve noot te eindigen.

 

Wat als het al te laat is en mijn kat klitten in de vacht heeft?

Dan heb je eigenlijk nog maar een paar opties. Je kunt bijvoorbeeld naar de trimmer of je kunt het eerst zelf proberen met deze kam:

Nobby - Klittenhark

 

Wat is een bijkomend voordeel van borstelen?

Als jij aan de slag gaat met jouw kat betekent dat automatisch dat je de band met jouw kat verdiept. Je leert je eigen kat nog beter kennen en jouw kat is hoogstwaarschijnlijk maar wat blij met alle aandacht.

Hoe vaak borstel jij je kat?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *