Aan de wandel met je kat + top 3 kattentuigjes!

Steeds vaker krijg ik de vraag of ik misschien met de kat die bij ons logeert een stukje wil gaan wandelen. Dat was voor mijn gevoel nog niet zo lang geleden een heel gek gezicht. Een van de grootste fouten die ik met mijn eigen kat heb gemaakt is dat ik hem nergens aan heb laten wennen. Toegegeven, ik kreeg mijn kat toen ik nog niet veel wist van katten, maar toch is het jammer.

Ik zie ook wel vaker op TikTok filmpjes voorbij komen van katten die de hele wereld over reizen. Ontzettend stoer, maar je hoeft natuurlijk niet de hele wereld over te reizen om toch op avontuur te gaan met jouw kat. Als je nou niet dezelfde fout wilt maken als ik, hoe pak je het dan het beste aan? Ik beschrijf hieronder een stappenplan maar: let op, geduld is hierbij echt een belangrijk punt! Het moet natuurlijk wel voor iedereen leuk blijven. Daarnaast is het natuurlijk makkelijker voor een jonge kat om aan een tuigje te wennen dan voor een kat op leeftijd.

Stap 1:

De allereerste stap is natuurlijk uitzoeken welk tuigje je wilt hebben. Er zijn verschillende soorten dus daar kun je eerst een keuze in maken. Er zijn verschillende soorten tuigjes, gemaakt van verschillende materialen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van een paar tuigjes:

1. Trixie Kattenharnas Met Looplijn Xxl – Kattenharnas – 36-54 cm Zwart

 

Trixie Kattenharnas Met Looplijn Xxl - Kattenharnas - 36-54 cm Zwart

2. Trixie Kattentuig Mesh Y-Vorm Met Elastische Riem – Kattenharnas – 39-60 cm Assorti

Trixie Kattentuig Mesh Y-Vorm Met Elastische Riem - Kattenharnas - 39-60 cm Assorti

3. Rogz Alleycat Tuigje Met Looplijn Zwart – Kattenharnas

Rogz Alleycat Tuigje Met Looplijn Zwart - Kattenharnas

Stap 2:

Eenmaal uitgekozen, kun je de kat laten wennen aan het object. Leg het tuigje bijvoorbeeld naast zijn voerbak zodat hij/zij eraan kan snuffelen.

Stap 3:

Probeer het tuigje bij je kat om te doen. Belangrijk is dat je niks forceert! Doe dit een paar keer zodat de kat went aan het gevoel van een tuigje. Als dit goed gaat, kun je het tuigje steeds iets langer aan laten houden.

Stap 4:

Probeer samen een stukje door het huis te gaan wandelen. Bevestig de lijn aan het tuigje en wandel samen een stukje door het huis. Gaat dit goed? Je bent super goed bezig!

Stap 5:

Dit is het grote moment! Zodra alle andere stappen goed gaan en je er vertrouwen in hebt dat je kat het ook leuk vindt, kun je naar buiten! Probeer het eerst op een rustige plek waar weinig honden, andere katten of mensen zijn. De buitenwereld kan best wel eng zijn voor jouw kat met al die indrukken. Probeer daarom goed in te schatten of je kat ergens van kan schrikken.

Wanneer zit een kattentuigje goed?

Een katten tuigje zit goed als je twee vingers tussen het gedeelte bij het midden/romp kunt doen en één vinger bij de hals/nek van de kat. Hierdoor heeft je kat nog speling wanneer hij/zij beweegt in het tuigje en zo voorkom je dat de nek en romp van je kat afgekneld of geïrriteerd worden.

Hoe lang kun je met je kat gaan wandelen?

Start eerst met vijf minuten en bouw het dan steeds iets meer uit. Het ligt er natuurlijk aan wat je uiteindelijk in gedachten hebt.

Waarom valt je kat om met het tuigje aan?

Als je kat om valt, dan vindt jouw kat het vooralsnog niet zo leuk het tuigje om te hebben. Hahaha! Op deze wijze laat jouw kat weten dat hij/zij geen stap gaat verzetten met dat tuigje om.

Kan je je binnenkat uitlaten?

Zeker! Voor echte binnenkatten die nauwelijks of niet buitenkomen is de buitenwereld in het begin nog erg spannend. Begin daarom met wandelen in je eigen tuin of op een rustig moment bij jou in de straat. Zolang jij jouw kat maar rustig laat wennen en het leuk houdt voor iedereen, is het een hartstikke goed idee om met jouw binnenkat te gaan wandelen.

Eenmaal gewend, kun je je kat overal mee naartoe nemen?

Iedere kat is anders. Als je merkt dat jouw kat het leuk vindt, kun je jouw kat inderdaad bijna overal mee naartoe nemen!

Is het goed om met je kat te gaan wandelen?

Zeker! Een kat doet dan veel nieuwe indrukken op, wordt gestimuleerd en ik weet zeker dat jouw kat na een wandeling, als een blok in slaap valt. Even een ommetje met de kat, werkt hartstikke goed tegen verveling!

Ga jij ook al aan de wandel met jouw kat? En welk tuigje is jouw favoriet?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *