Wij eten alleen het eten van het midden van het bord op.

Snorhaarstress

Wat is dat nou weer voor iets geks? Mensen bedenken ook de meest uiteenlopende dingen voor katten om maar producten aan de eigenaren te kunnen verkopen. Niet?

En toch: is het jou weleens opgevallen dat als je een kommetje met brokjes neerzet, jouw kat alleen van het middelste gedeelte eet? Of haalt hij met zijn poot eerst een paar brokjes uit de kom om het daarna van de grond te eten? Of steekt hij zijn pootje in het water om daarna het water van zijn pootje te likken?

Voor mij persoonlijk vielen de puzzelstukjes op zijn plek toen ik van snorhaarstress hoorde. Mijn kat is namelijk het type kat dat alleen maar van het midden eet. Klinkt dat bekend in de oren? Dan heeft jouw kat waarschijnlijk ook last van snorhaarstress. Katten hebben eigenlijk liever niet dat hun snorharen ergens tegenaan komen. Althans, dat ze ergens tegenaan stoten. Ergens tegenaan stoten en naar achteren gedrukt worden zijn twee verschillende dingen maar het feit blijft dat snorharen erg gevoelig zijn.

Waarom heeft een kat snorharen?

Snorharen zijn erg belangrijk voor katten omdat ze veel informatie aan de kat geven. De kat gebruikt zijn/haar snorharen onder andere om af te tasten. Een kat kan een object op twee tot zes meter afstand heel scherp zien maar een object dat dichterbij is dan 25 cm, niet. Daar gebruikt hij/zij zijn/haar snorharen dus voor!

Ook gebruikt de kat zijn/haar snorharen om in het donker silhouetten te onderscheiden.

Snorharen als communicatiemiddel.

Je leest het goed. Katten gebruiken hun snorharen ook als een communicatiemiddel. Staan de snorharen naar voren en wijzen ze omlaag, kan dat wijzen op interesse of agressie. Maar lopen de snorharen op een ontspannen wijze schuin naar beneden, dan heb je een relaxte kat voor je. Staan de snorharen naar achteren, dan voelt de kat zich hoogstwaarschijnlijk angstig.

Wat kun je doen om snorhaarstress te verminderen?

Je kunt jouw kat helpen door ervoor te zorgen dat zijn/haar voer- en waterbak breder zijn dan zijn/haar snorharen. Daarom bestaan er ook voer- en waterbakken die wat platter zijn. Op die manier hoeven de snorharen nergens langs te schuren. Hieronder kun je een paar voorbeelden vinden van plattere bakken voor jouw kat.

District 70 Bamboo - Voerbak - 12x12x2,8cm - Beige

Flamingo Keramische Kattenvoerbak Isa

Trixie Trixie be nordic voerbak kat keramiek / rubber taupe

Heeft jouw kat ook al zo’n mooi plat bord?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *